Kledingkast op maat… bepaal eerst een goede indeling

Kledingkast op maat… bepaal eerst een goede indeling

06 July 2020

In een nieuw huis of een bestaande situatie kan het zijn dat u behoefte heeft aan een kledingkast op maat. Een kast op maat kan in vele uitvoeringen gerealiseerd worden. Gewone deuren of schuifdeuren, aluminium kader met vulling of toch iets strakker. En qua inhoud zijn er lades of leg-, hang- en opbergmogelijkheden te over. Hoe zorg je voor de juiste indeling? 

Je huidige kledingkast als leidraad 

Is het uiterlijk van de kledingkast op maat bepaald, dan is het zaak invulling te geven aan de behoefte van kastruimte. Kijk eerst eens naar uw huidige kast. Deze heeft ongetwijfeld al een aantal jaren dienstgedaan en is een uitstekende leidraad om te gebruiken voor de indeling van een nieuwe kledingkast. Vragen die hierbij naar voren komen:

  • Hoeveel meter kledingstang en op welke hoogte?
  • Hoeveel legplanken voor bv. opgevouwen kleding/bedgerei/handdoeken
  • Zijn er lades zijn er nodig en hoeveel?
  • Is er opbergruimte nodig voor accessoires?

Een handig overzicht met maatvoeringen van kledingstukken vindt u hier.

Comfort bij een kledingkast op maat

De indeling van een kledingkast op maat wordt ook ergonomisch bepaald. Lengte en leeftijd bepalen in grote mate hoe en waar kleding gesitueerd is. Grofweg kan een kledingkast worden ingedeeld in 4 comfortzones waarbij 1 het meeste comfort biedt en 4 het minste. Niet alleen de hoogte bepaalt of er comfort zal zijn, ook de diepte speelt mee. Het meeste comfort zit tussen de 63 en 140 cm vanaf de grond gemeten. Heeft de kledingmast meer diepte, dan kunnen lades uitkomst bieden. Een kledinglift die naar beneden gehaald kan worden, maakt dat er een extra stang toegepast kan worden die naar comfortzone 1 wordt toegetrokken.

Een schematische weergave voor een kledingkastindeling op basis van ergonomie vind u hier.

Diversiteit in je kledingkast op maat

Wanneer de benodigde kastruimte aan de hand van bovenstaande stappen is bepaald én er is nagedacht over de toekomst, waarbij er mogelijk meer kledingstukken en/of bedgerei bij komen, bent u klaar voor de volgende stap. De opties voor verschillende kledingstukken.

Mogelijke opties voor uw verschillende kledingstukken:

  • Kledingstang, eventueel als kledinglift
  • Lades
  • (Uittrekbare) manden
  • (Uittrekbare) pantalonhouder
  • Schoenhouder
  • Legplanken
  • Ophanghaken
  • (Binnen) spiegel

Een overzicht van alle mogelijke uitvoeringen voor het opruimen van jouw kleding en bedgerei vindt u hier.

Als voorbeeld hebben wij het hier over een kledingkast met schuif- of gewone deur, maar de indelingen zijn natuurlijk ook prima toe te passen bij een inloopkast op maat. Hierbij gelden dezelfde regels.

Hopelijk heeft u nu wat meer inzicht gekregen in de mogelijkheden en opties die bij een nieuwe kledingkast op maat van toepassing zijn. Een nieuwe kledingkast op maat, natuurlijk van Doelbeek Interieur. Wij staan voor je klaar om hier samen over na te denken. Om zo het optimale comfort en uitstraling te verkrijgen!

Delen op social media