Stap voor stap worden we een circulaire meubelmaker

Stap voor stap worden we een circulaire meubelmaker

12 October 2018

Bij Doelbeek werken we altijd met uiteenlopende materialen. Hout, katoen, ijzer en kunststoffen om maar wat te noemen. We verwerken ze bijvoorbeeld in de meubels die we maken. Al deze producten kopen we voornamelijk van fabrikanten die deze producten nieuw maken. Dat willen we heel graag veranderen.

Ons doel is om alles wat we maken, te maken van materialen die ooit in een ander product hebben gezeten of ergens anders voor zijn gebruikt. In de ideale wereld gebruiken we het liefst materialen die zelf geen afval of CO2 hebben opgeleverd. Daar zijn we nog lang niet, maar het begin is er...

Van lineair naar circulair meubels maken

Bij lineair produceren worden de grondstoffen in producten afval zodra het product kapot gaat of om een andere reden niet meer gebruikt kan worden. Wij willen graag circulair meubels maken en interieurs bouwen. Bij circulair meubels maken denken we van te voren heel goed na hoe een product zo gemaakt kan worden dat, als het niet meer gebruikt kan worden, de grondstoffen direct weer hergebruikt kunnen worden. Voor bijvoorbeeld een nieuw interieur en zonder dat dit afval of CO2 oplevert.

We zijn aan het veranderen

Op dit moment maken we de meeste meubels nog van nieuwe materialen. Dat willen we dus veranderen. We zijn er inmiddels achter gekomen dat circulair meubels maken niet van de een op andere dag gaat. We hebben te maken met veel zaken waar we rekening moeten houden. Uiteraard zijn onze klanten veeleisend. En terecht. Dat hoort bij ons vak. Maar ook onze leveranciers moeten er klaar voor zijn. Soms moeten we zelf op zoek naar nieuwe leveranciers die circulair willen produceren. Die komen soms uit branches waar we niet zo snel aan denken. Het is echt een zoektocht.

Stap voor stap naar circulair meubelmaken

Wij geloven in een circulaire economie en proberen zo goed mogelijk ons bedrijf hier op aan te passen. Stap voor stap. We doen dat bijvoorbeeld door met lokale ondernemers te praten over materialen die we kunnen hergebruiken om hier prachtige meubels of interieurs van te maken.

Zo zijn we bijvoorbeeld in gesprek met een afvalverwerkingsbedrijf om hout uit gesloopte gebouwen te gebruiken in nieuwe meubelen die we maken. Een ander voorbeeld is dat we isolatiematerialen uit gebouwen hergebruiken in geluidsdempende kantoorpanelen voor onze zakelijke klanten.

Dat is zeker nog niet circulair meubels maken maar wel een goede stap in de richting!

Bron afbeelding: Rijksoverheid.nl

Delen op social media