Meubelstoffen
Doordat meubelstoffen uit diverse vezels kunnen bestaan en dit in combinatie met het type weving, is het niet verwonderlijk dat hieraan ook verschillende eigenschappen vast zitten. Globaal kan gezegd worden dat de poolstoffen een hogere slijtweerstand hebben. Dat wil niet zeggen dat een platweefsel niet sterk is, door een strakke weving kunnen deze stoffen ook wel weer een goede slijtweerstand hebben. Over het algemeen geldt ook dat een effen (achtige) stof sterker gemaakt kan worden als een patroonstof.
De meubelstoffen die uit natuurlijke vezels bestaan zijn meestal prijziger maar hebben als voordeel dat ze naast de natuurlijke uitstraling ook prettig aanvoelen en goede vochtregulerende eigenschappen hebben. De meubelstoffen van dierlijke vezels zoals bv. wol of mohair hebben ook uit zichtzelf vocht- en vuiltafstotende eigenschappen, katoen of linnen hebben dit niet en kunnen door hun open vezel structuur makkelijk vocht en vuil opnemen, een vuilafstotende behandeling kan hierbij uitkomst geven. Ook een belangrijk punt bij meubelstoffen uit natuurlijke vezels is de kleurechtheid, in de volle zon zullen deze stoffen eerder verkleuren waarbij de lichtere tinten hier weer minder last van hebben als donkere tinten. Synthetische meubelstoffen zijn in de regel goedkoper (om te maken) en kunnen erg goede eigenschappen hebben. Voorbeelden hiervan kleurecht, sterk en goedkoper. Vaak worden er ook combinaties van vezels toegepast om zo de goede eigenschappen van 2 types in één stof te laten samenkomen.
Het is belangrijk om inzichtelijk te hebben wat de goede en mindere kwaliteiten van een bepaalde stof zijn. Voor ieder meubel en voor ieder mens geldt dat er voorwaarden zijn waaraan een stof moet voldoen. Het verschilt natuurlijk nogal wanneer een meubel ergens in een hoek als sierobject komt te staan of dat er een (groot) gezin, inclusief huisdieren, op de meubels leven. Vanaf de buitenzijde is niet altijd in te schatten wat de eigenschappen zijn van een meubelstof. Het is echter van groot belang dat wij u goed advies kunnen geven om tot de best toe te passen meubelstof te komen. Gelukkig kunnen onze stoffeerders naast vele jaren ervaring ook gebruik maken van officiële testen die leveranciers van meubelstoffen op hun stoffen vermelden. Een aantal op een rijtje:
Lichtechtheid
Lichtechtheid 1 = slecht
Lichtechtheid 2-3 = voldoende
Lichtechtheid 4-5 = goed
Lichtechtheid 6-7 = zeer goed
Lichtechtheid 8 = uitmuntend
Pilling
Pilling 1 = veel pluisvorming
Pilling 2 = vrij veel pluisvorming
Pilling 3 = lichte pluisvorming
Pilling 4 = vrijwel geen pluisvorming
Pilling 5 = geen pluisvorming
Wij hebben ook stoffen en kunstleer in het assortiment die geschikt zijn voor bv. de zorg, maritiem of horeca. Hier kunnen weer extra eisen van toepassing zijn zoals urinebestendig, zeewaterbestendig, brandvertragend enz.
Om een lang verhaal kort te maken. U bepaald samen met onze kennis en ervaring welke stoffen het meest geschikt zijn om het perfecte stoffeerplaatje te creëren!