Een meubel bekleden met een Jugendstil meubelstof?

Een meubel bekleden met een Jugendstil meubelstof?

28 November 2022

Om kort te zijn: jazeker kun je een meubel bekleden met Jugendstil stof! Maar eerst even terug in de tijd…

Wij gaan terug naar eind 19e- begin 20e eeuw, om precies te zijn tussen 1897 en 1914. In Wenen, Oostenrijk was er een groep kunstenaars die zichzelf Wiener Werkstätte noemde. Deze kunstenaars lieten zich inspireren door de Arts-and-craftsbeweging, een beweging in Engeland die zich bezighield met kunst, handwerken, ambachten en toegepaste kunst. Een geometrische vorm van Art Nouveau is waar de kunstenaars naar streefden. Bekende leden waren Joseph Hoffmann, Gustav Klimt, Otto Wagner en Koloman Moser.

Oostenrijks Jugendstil kunstwerk

In 1897 werd de Wiener Secession opgericht en dat is ook meteen de naam van de plaatselijke variant van de Jugendstil. In 1903 ontstond uit de Wiener Secession de Wiener Werkstätte, een ideologische productiegemeenschap voor toegepaste kunst. Evenals de Arts-and-craftsbeweging zette de Wiener Werkstätte zich af tegen massaproductie, was winstbejag ondergeschikt en ambachtelijke productie belangrijk. Met handwerk voor een selectieve markt, werden er unieke objecten gemaakt, niet voor iedereen betaalbaar.

Kleding, keramiek, sieraden, meubelen en textiel, dus ook meubel- en gordijnstof, werden met de hand gemaakt volgens de richtlijnen van de Jugendstil: functioneel maar elegant en vaak met geometrische lijnen. Gesamtkunstwerk was het absolute hoogtepunt waarbij kunstenaars van verschillende disciplines samenwerkten om tot bijvoorbeeld een Jugendstil woning te komen met een complete woninginrichting in dezelfde stijl.

De Wiener Werkstätte vandaag de dag

Het Secessionsgebäude is een gebouw in Wenen waar destijds de kunstenaars van de Secession-beweging (de Oostenrijkse Jugendstil), samenkwamen. In dit gebouw bevindt zich een museum dat te bezoeken is.

Dus: meubel bekleden met Jugendstil?

Om terug te komen op de vraag of een meubel bekleden met Jugendstil stof kan: gelukkig wel! Wanneer wij een opdracht krijgen om meubels te stofferen hebben wij een ruime keus in meubelstoffen en/of (kunst)leer van effen tot bloem- of ruitpatroon, van fel gekleurd naar behouden, veel is bij ons mogelijk. Dan is de eerste gedachte niet altijd een Jugendstil meubelstof…terwijl dit juist erg unieke, verassende patronen zijn waarmee u uw meubel een werkelijk heel eigen, exclusieve uitstraling kunt geven.

Met klinkende namen als Wiener Sehnsucht , Wiener Garten en Josef Hoffmann gaat er een schitterende wereld voor u open! De mooiste (geografische) patronen en vormen zijn verweven in deze mooie Jugendstil meubelstof collecties. Nu kunt u denken dat een Jugendstil meubelstof alleen past op een Jugendstil meubel…niets is minder waar. De stoffen zijn zo verfijnd met een mooie uitstraling, deze zijn absoluut voor veel soorten meubels geschikt. Laat u niet weerhouden! Wij hebben al deze mooie meubelstoffen in stalenboeken voor u klaarliggen. Overigens kunt u een meubel bekleden met Jugendstil stof, maar ook als gordijn zullen deze stoffen niet misstaan!

U bent welkom voor een stukje Jugendstil in de 21e eeuw, wij helpen u graag verder.

Inspiratie: Schuitema stoelen in Backhausen stof

Delen op social media