Doorgezakte zitting

Doorgezakte zitting?

01 May 2023

 

Last van een doorgezachte zitting?

Een doorgezakte zitting

Een doorgezakte zitting kan meerdere oorzaken hebben. Doorgaans ligt het aan de ondervering, toegepaste vulmateriaal, een breuk/beschadiging in het frame of een combinatie van 1 van deze 3. Er bestaat verschil tussen een klassieke - of moderne opbouw van de vulling. Bij de traditionele, klassieke opbouw wordt er gebruik gemaakt van al dan niet conische springveren waar overheen een pakket vulmateriaal zoals crîn of paardenhaar 

Crîn

Komt van de dwergpalm uit Noord Afrika. Het gedroogde blad wordt zeer fijn versneden. Daardoor gaat het krullen en krijgt het veerkracht om vervolgens als vulmateriaal gebruikt te kunnen worden. 

Paardenhaar

Het allerbeste vulmateriaal is paardenhaar en uitstekend geschikt om oneffenheden in de vulling te pikeren (uit te vullen). Zowel crîn als paardenhaar wordt overtrokken met vullingen en middels naaigaren door diverse steken vastgezet om zo een compakt pakket te creëren. Afwerking vindt daarna weer plaats met hetzelfde materiaal maar dan zachter opgebouwd.

Moderne schuim vulling

 Vulling in de modernere meubels is meestal een soort schuim dat wordt gebruikt om comfort en duurzaamheid te bieden. Er zijn verschillende soorten schuim dat wordt gebruikt in meubels, zoals polyetherschuim,traagschuim en koudschuim. Polyetherschuim is een zeer populaire vulling voor meubels omdat het goedkoop, duurzaam en comfortabel is. Echter wordt er in zeer veel meubels een polyether schuim toegepast met een lage densiteit en daar gaat het mis.

Verschillende schuimsoorten in meubels, hoe zit dat precies?

 Alle schuimmaterialen die in een meubel voorkomen hebben een eigen densiteit. Polyether wordt uitgedrukt in het soortelijk gewicht (SG) per m³. Hoe hoger het getal, hoe meer vulmateriaal er in het schuim verwerkt is. Grofweg loopt het SG van 18 t/m 55 waarbij 18 t/m 25 een lage veerkracht heeft en ligt is. Deze kunnen voor rug(kussens) worden toegepast, voor een zitting moet je gauw aan 35 tot 45 SG en denken en de mooiste kwaliteiten hebben tegen de 55 SG. Maar alleen het soortelijk gewicht zegt nog niet alles over het comfort. Je kunt bedenken dat hoe meer schuim er per m³ is verwerkt, hoe harder de vulling wordt en dus minder comfortabel. Eigenlijk is er bij de standaard polyether weinig keus, het is of hard of zacht maar het comfort (soepelheid) is hiermee niet te verwezelijken. Een bijkomend nadeel is dat polyether in verhouding minder duurzaam is en sneller veerkracht verliest, het gaat "kuilen", vooral op de plaatsen waar veel wordt gezeten. Koudschuim is een soort schuim dat veerkrachtig is en een goede vormvastheid biedt. Koudschuim wordt niet uitgedrukt in SG maar in HR ( High Resilience) De celstructuur van koudschuim is onregelmatiger als van polyether waardoor deze stevig kan zijn maar toch soepel blijft. Koudschuim wordt na een paar maanden soepeler maar blijft dan voor jaren stevigheid/veerkracht behouden, polyether wordt alleen maar zachter.

Dus wannaar u een meubel heeft waarbij de zitting doorzakt of de vulling in bv. de armleggers of rug geen kracht meer hebben dan is de kans groot dat u er verstandig aan doet de vulling te vervangen. Het liefst natuurlijk met koudschuim. Ondanks dat dit een duurder materiaal is kunt het zien als een opwaardering van uw meubel zodat u er nog jarenlang comfortabel plezier van heeft. Dit kunt u natuurlijk zelf doen maar u kunt het ook aan de vakkundig meubelstoffeerder overlaten. Wanneer er toch iets in het frame of de vering kapot is, dan heeft u geluk...Doelbeek Interieur heeft naast een vakkundig stoffeerderij ook een volledig uitgerust meubelmakerij. Doorgezakt meubel? Geen probleem, kom maar op!

Delen op social media