Persoonlijk interieur: hoe persoonlijk is jouw interieur thuis?

06 April 2017

Je zou zeggen dat ieder interieur persoonlijk is omdat het bij jouw thuis is. Maar is dat ook zo? Hoe bereik je het beste resultaat voor een persoonlijk interieur?

Je zou zeggen dat ieder interieur persoonlijk is omdat het bij jouw thuis is.

Thuis wil zeggen dat het de plek is waar je woont en leeft, persoonlijk wil zeggen dat het bij je past en niet van een ander is.

Elementen persoonlijk interieur

Een persoonlijk interieur is meer dan een interieur dat bij je past. Het geeft een gevoel van thuiskomen, van veiligheid en geborgenheid.

Ieder interieur is uniek! Voor de één is het strak en modern met koele kleuren, de ander voelt zich prettig bij warme tinten en een klassiek interieur. Welke elementen bepalen nu het interieur?

  • De indeling en vormen van de woning
  • Vloerbedekking
  • Raambekleding
  • Wandbekleding
  • Verlichting
  • Meubelen

De indeling en vormen van een woning bepalen hoe het interieur kan worden ingericht. Zijn er lange rechte vormen? Heb je een mooi uitzicht op een tuin? Is er sprake van doorloop naar verschillende ruimtes? Waar zit de keuken? Waar ga je eten of kijk je tv?

Al deze elementen bepalen hoe een ruimte wordt ingericht.

Er is vloerbedekking te kust en te keur. Harde vloeren zoals steen of parket maar ook zachte tapijtsoorten …. Wat is praktisch of wat voelt goed?

Raambekleding…. Van helemaal niets tot gordijnen in allerlei varianties. Vouw- of rolgordijnen, plissé of jaloezieën, kies maar uit!

Wat komt er aan de wand? Behang, stucwerk of toch een stenen muur?

Verlichting geeft sfeer en is functioneel. Wist je dat er vijf soorten verlichting bestaan? Er is basis-, sfeer-, functie-, gerichte- en decoratieve verlichting. Verlichting door de zon is het meest natuurlijk. Wanneer het donkerder buiten is in de winter of op een bewolkte dag, dan gaat de extra verlichting in huis aan.

Meubelen in het interieur geven naast sfeer en uitstraling ook, vooral bij zitmeubelen, een belangrijke mate van comfort. Meubelen zijn er, gelukkig, in allerlei vormen of maten. Als er iets een persoonlijk interieur kan geven dan is het wel een meubel! Er komen bij ons weleens klanten op de zaak die hun meubelen willen laten stofferen. Een geregeld terugkomende vraag bij het uitzoeken van de stof: welke soort stof is er nu in de mode? Steevast is het antwoord: “als wij nu een modestof toepassen en volgend jaar is er weer een andere stof in de mode, ga je dan alles weer opnieuw laten stofferen?”. Er wordt op het gebied van interieurstoffen of kleuren vaak gesproken over in de mode zijn maar in onze beleving moet dit niet de insteek zijn. Een stof moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Vaak is dit praktisch: hoe sterk is hij en kan ik hem goed schoon krijgen? Maar minstens zo belangrijk: vind je de stof zelf mooi en past deze bij het interieur en de persoon? Nu zijn er de gestoffeerde meubelen die doorgaans als zitmeubel worden gebruikt maar het interieur heeft natuurlijk ook meubelen voor een ander type gebruik. Denk hierbij aan tafels, (boeken)kasten, wand- of tv-meubel, dressoirs, enz.

Het adres voor een persoonlijk interieur bij u thuis

Doelbeek Interieur is kundig in het maken van een interieur op maat en herstoffering. Meubelen op maat, binnen zonwering, gordijnen en het herstofferen van meubelen is ons dagelijks ding. Wij gaan regelmatig middels een blog kleine en grote interieur vraagstukken beschrijven. Als dit vragen oproept, schroom niet om contact te zoeken!
 

Delen op social media